Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

33. HÉT

fenykep0051.jpg  Joghurtos őszibarack leves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

100_6405.jpg Mákos, vagy diós guba, vanília sodó: lásd. 2011. 17. hét!

100_5328.jpg Töltött paprika: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

Tzatziki: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!

Zöldbab leves virslivel: kb. fél kg friss zöldbab, 2-3 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 2 szál füstölt virsli, só, bors, borsikafű (csombor), citromlé, aki szereti kapor.
  A zöldbabot megmossuk, szárvégeit lecsipkedjük, felaprítjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a borsikafüvet, a hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben a sárgarépát és a krumplit is hozzákeverjük, majd mérsékelt tűzön főzzük tovább. Ha minden megpuhult, belekeverjük a karikára vágott virslit. Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel pedig behabarjuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.

burgonya_langos.jpg Burgonyafánk (burgonyás lángos): lásd. 2012. 19. hét receptjei között!

Sajt mártás: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

rizseshus.jpg   Rizseshús: 50 dkg sertéslapocka, vagy comb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1db zöldpaprika, 1-2 db paradicsom, kb. 1,5 dl olaj, 1 kk. őrölt paprika, 25 dkg  rizs.
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. A hagymát megdinszteljük, rátesszük a húst és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk (pörköltet készítünk). A rizst közben megmossuk, lecsepegtetjük, majd a pörkölthöz adjuk. Felöntjük kb. 5 dl forró vízzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk. Lefedve, takarék lángon puhára pároljuk.

Tepsiben sült krémes-sonkás spenótos: fél kg mángold, vagy spenót, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 10 dkg sajt, sonka (lehet pulya, vagy gépsonka is), só, bors, szerecsendió.
A mángoldot megmossuk, majd forrásban lévő vízbe pár percre beledobjuk, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk és felcsíkozzuk. A tojást, tejszínt, reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele (jó az őrölt is), majd a mángold csíkokat beleforgatjuk. Beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy négy centinél ne álljon benne vastagabban a krémes mángold. Fél óra alatt aranybarnára sütjük.

100_5959.jpg Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg új káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 1 l paradicsom ivólé, vagy 1 üveg paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is, lapocka, vagy comb).
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.

gyros_salataval.jpg  Csirkemell saláta: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej új káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk.

100_6953.jpg  Gombakrém leves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

100_3662.jpg  Almával, hagymával sült pulykacomb: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Árpagyöngy (gersli): a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkező gabona, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy mint a rizs: köretként, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe.
Elkészítése: 1 csésze árpát beáztatunk, 2-3 órára, 2 csésze hideg vízbe, majd leszűrjük. 1 fej vöröshagymát kockára vágunk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt gerslit, picit pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.

100_6831.jpg  Sárgarépa saláta: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!

Orjaleves: 1 kg karaj, vagy tarjacsont, 4 sz. nagyobb sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és készre főzzük. Amikor a leves elkészült 15 percig pihentetjük, ezután szűrőn leszűrjük. A levesben főtt zöldséget és csontot külön tálaljuk.

100_6069.jpg  Budapest szelet: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!

turos_alagut.jpg  Túrós alagút: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!

34. HÉT

toltott_kaposzta.jpg Töltött káposzta: kb. 15 nagyobb levél, 1 kg darált hús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölt hús, kapor, kevés liszt, olaj.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk. A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

Karalábé leves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

apropecsenye_burgonyaval.jpg  Aprópecsenye, burgonyával: 1-2 db csirkemell, gyros fűszerkeverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, fél kg burgonya.
A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal és a fűszerkeverékkel jól összekeverjük. A hagymát karikára vágjuk, olajon félig megsütjük, majd hozzátesszük a csirkemell csíkokat. Közben a burgonyát héjában megfőzzük. Ha megpuhult, megtisztítjuk, karikára vágjuk és a pecsenyéhez tesszük. Rázogatva, vagy óvatosan kevergetve összesütjük.

orso_teszta_cukkiniraguval.jpg Orsótészta cukkiniraguval: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

100_6026.jpg Padlizsánkrém (diétás): 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj, vagy annak aki nem diétázik, majonéz.
A padlizsánokat faszén parázson megsütjük, hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk, majd a padlizsánhúst, a hozzávalókkal,  összeturmixoljuk. Pirítóssal tálaljuk.

Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

100_6127.jpg Vagdalthús: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Karfiol krémleves: egy nagyobb fej karfiol, 1 liter csirkehúsleves alaplé (leveskockából is jó), 1 ek. olaj, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, pirított zsemlekocka, vagy party snack, vagy barker roll.
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt néhány percig olajon pároljuk, majd felöntjük a levessel, és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, beleöntjük a tejszínt, majd botmixerrel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított zsemlekockával vagy party snackkel tálaljuk. 

baratfule.jpg "Barátfüle": 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, 12 dkg olvasztott vaj, sűrű szilvalekvár, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és annyi lisztet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékonyra, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét hajtsuk óvatosan rá. A halmok között ujjunkkal nyomjuk le a tésztát és késsel vagy derelyevágóval daraboljuk fel. Bő, lobogó vízben főzzük ki. A zsemlemorzsát szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, olvadásig keverjük, majd a megfőtt tésztát beleforgatjuk, porcukorral tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is, de ebből a tásztából lehet mákos és sima nudlit készíteni, de szilvásgombócnak is jó.

dodolle.jpg  Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben teszszük fel főni, amennyi épp ellepi. Mikor puha, krumplinyomón átnyomjuk, mégpedig a levével együtt. A tűzön hagyjuk, s miközben csendesen forr, annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymás zsírba szaggatjuk és gyakran keverve, forgatva, ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.

ujhazi_tyukleves.jpg Újházy tyúkleves: 1 db tyúk, vagy kakas, esetleg nagyobb csirke (kb. 2 kg), 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje,  1 db kicsi zeller, 1 db nagyobb karalábé, 8 dkg gomba, 1 közepes vöröshagyma,  1 db zöldpaprika,  10-15 szem bors,  gyömbér, só,  1-2 gerezd fokhagyma és szoktak még beletenni egy marék zöldborsót, kevés kel-levelet (én kihagytam, tálaláskor pedig a nagyobb húsokat félretettem, másnap zsemlemártással, kicsit lepirítva megettük).
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. Ha felforrt szűrőkanállal a habot leszedjük, majd  kisebbre állítjuk a hőfokot és gyöngyöző vízben főzzük tovább.  Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, fokhagymát, zöldpaprikát és a fűszereket. Ha minden megpuhult, kb 15 percig, pihentetjük, majd sűrű szövésű  szűrőn leszűrjük. A zöldségeket daraboljuk és az aprólékkal együtt vagy külön tálban, vagy rászűrve a levest tálaljuk.

100_5253.jpg Sajtos-tejszínes csirkemell, zöldborsós rizs: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Kókuszos csiga: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!

100_6599.jpg Párolt zöldség virslivel: lásd. 2012. 21. hét receptjei között!

















































Weblap látogatottság számláló:

Mai: 453
Tegnapi: 637
Heti: 1 090
Havi: 9 812
Össz.: 2 620 806

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 33-34. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »