40. HÉT
Joghurtos őszibarack leves: 8 db közepes őszibarack (ha nincs befőttből is finom) 2 dl joghurt, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, 1 ek. étkezési keményítő.
Az őszibarackot kockára vágjuk és a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt feltesszük főni. Amint megpuhult a barack, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Apróra vágott mentalevéllel megszórjuk és hidegen tálaljuk.
Stíriai metélt: 5 dkg mazsola, 1/2 kg túró, 2,5 dl tejföl, 4 db tojás, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, porcukor, reszelt citromhéj.
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet. A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformán megsodorjuk. Felolvasztunk 5 dkg margarint. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szűrőkanállal kiszedjük, olvasztott margarinba forgatjuk. A sütőt előmelegítjük. A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Nem túl mély tűzálló edényt kikenünk diónyi margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával, beleszedjük-simítjuk a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral.
Gombás tojás: 20-30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 4-5 db tojás, olaj, só, petrezselyem.
A gombát megtisztítjuk, szeleteljük és az előzőleg apróra vágott, megdinsztelt vöröshagymán megsütjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd felvert tojást öntünk hozzá és készre sütjük. (Volt itthon pár rózsa párolt brokkoli, ezért azt is hozzásütöttem.)
Töltött paprika: 8 db paprika, fél kg darált hús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst és tölteni való paprikákat félig megfőzzük. Ha kihült a rizs, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és a paprikákba töltjük. A paradicsomot forróvízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. fél vízzel (ha paradicsomlével készül nem kell víz) hozzáadjuk a paradicsomot (vagy pürét). Cukorral, borssal, kevés zeller-zölddel és egészben hagyott vöröshagymával ízesítjük. A megtöltött paprikákat is beletesszük és megfőzzük.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.
Zöldbab leves virslivel: kb. fél kg friss zöldbab, 2-3 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 2 szál füstölt virsli, só, bors, borsikafű (csombor), citromlé, aki szereti kapor.
A zöldbabot megmossuk, szárvégeit lecsipkedjük, felaprítjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a borsikafüvet, a hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben a sárgarépát és a krumplit is hozzákeverjük, majd mérsékelt tűzön főzzük tovább. Ha minden megpuhult, belekeverjük a karikára vágott virslit. Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel pedig behabarjuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Burgonyafánk (burgonyás lángos): 25 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, (ha jó lisztes a burgonya kevesebb is elég) 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 ek. zsír, vagy margarin, egy kiskanálnyi cukor, só.
Az élesztőt a cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg, törjük át. Adjuk hozzá a lisztet, a tejes élesztőt, a tojássárgákat, a zsírt és egy kevés sóval gyúrjuk sima tésztává.
Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatva bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra. Önálló ételként, de akár húsokhoz is adhatjuk köretként.
Párolt zöldség: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 1 pár füstölt virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. vaj, petrezselyem, 10 dkg sajt.
A hagymát kockára vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket és puhára pároljuk. A karikára vágott virslit is hozzákeverjük majd pár percig együtt pirítjuk. Apróra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Sajt mártás: 2 ek. vajat felolvasztunk, belekeverünk 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én kihagyom és nem is hiányzik bele./
Rizseshús: 50 dkg sertéslapocka, vagy comb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1db zöldpaprika, 1-2 db paradicsom, kb. 1,5 dl olaj, 1 kk. őrölt paprika, 25 dkg rizs.
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. A hagymát megdinszteljük, rátesszük a húst és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk (pörköltet készítünk). A rizst közben megmossuk, lecsepegtetjük, majd a pörkölthöz adjuk. Felöntjük kb. 5 dl forró vízzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk. Lefedve, takarék lángon puhára pároljuk.
Tepsiben sült krémes-sonkás spenótos: fél kg mángold, vagy spenót, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 10 dkg sajt, 20 dkg sonka (lehet pulya, vagy gépsonka is), só, bors, szerecsendió.
A mángoldot megmossuk, forrásban lévő vízbe pár percre beledobjuk, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk és felcsíkozzuk. A tojást, tejszínt, reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele (jó az őrölt is), majd a mángold csíkokat beleforgatjuk. Beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy négy centinél ne álljon benne vastagabban a krémes mángold. Fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Babfőzelék: 40 dkg bab, 1 dl olaj, 1-2 ek. liszt, babérlevél, fokhagyma, só, őröltpaprika, 2 dl tejföl, 3 fej vöröshagyma.
A beáztatott babot hideg vízbe feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha puhára főtt, olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, amelyben 1 fej, finomra vágott, vöröshagymát, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát is pirítunk, majd belekeverjük a pirospaprikát. A rántást hideg vízzel simára keverjük, és a főzeléket besűrítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, ecettel ízesítjük, és összelforraljuk. 2 fej vöröshagymát és a szafaládét karikára vágva megpirítunk, majd a babfőzelékhez tálaljuk.
Snidlinges csicsóka saláta: 3-4 db nagyobb csicsóka, vagy 2 db vajretek, 1-2 db nagyobb alma, 1 csokor snidling, 2 ek. tejföl, 5 ek. majonéz, só, bors.
Az almát és a csicsókát/retket meghámozzuk, durvára reszeljük. Sózzuk, borsozzuk belekeverjük az apróra vágott snidlinget. A majonézt elkeverjük a tejföllel, majd az alapanyagokkal. Pár órárát hűtőben érleljük. Sült- főtt füstölt virslivel tálaljuk.
Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.
Csirkemáj a'la carbonara: 50 dkg csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, só, bors, kakukkfű vagy majoránna, 1 cs. Tesco Trattoria Verdi Carbonara mártás alappor.
A hagymát vékonyan félfőre szeljük és a karikára vágott paprikával együtt elősütjük. Hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott csirkemájat, fűszerezzük és készre sütjük. A végén kissé megsózzuk, majd tejjel elkevert carbonara mártás alapporral felöntjük. Snidlinggel, vagy apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, spagettivel tálaljuk.
Kelbimbó sült sonkával: 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 2 sz. sonka vagy füstölt tarja, 1 tk. vaj/margarin petrezselyem.
A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Egy serpenyőbe, kevés víz hozzáadásával megpároljuk a sonkát, majd ha elfőtte a levet, lepirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, félre tesszük. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat/margarint, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd a kelbimbót beleforgatjuk és a sült sonkával tálaljuk.
Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 1 kisebb szál sárgarépa (elhagyható), 5-10 dkg húsos szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kiskanál őröltpaprika, 1 db paradicsom, 1 db húsos paprika, só.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Rátesszük a lebbencstésztát, tovább pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őröltpaprikával, átkeverjük és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott, tisztított burgonyát, majd készre főzzük.
Borsós csirkemell: 50 dkg csirkemell filé (kb. 10 szelet), 3 ek. vaj, 10 dkg vöröshagyma, 450 g zöldborsó, 2 db csirke leveskocka, 3 dl víz, 1 ek. liszt, 1 kis csokor petrezselyem, kevés só, bors.
A húst szeleteljük, kicsit öklünkkel megütögetjük, sózzuk, borsozzuk, 2 ek. olvasztott vajon, mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk. Kivesszük, félre tesszük. A visszamaradt zsiradékhoz, teszünk még 1 ek. vajat és a karikára szelt hagymát megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldborsót és majdnem puhára pároljuk. Ekkor megszórjuk liszttel, felengedjük a vízzel, beledobjuk a leveskockát és addig főzzük, amíg fel oldódik benne. Visszatesszük a hússzeleteket és még egy kévés ideig együtt főzzük. Rizzsel, bulgurral, gerslivel, esetleg tésztával tálalhatjuk.
Kanál fánk (kb. 20-25 db kisebb fánkhoz):1 kis pohár joghurt, 10 ek. liszt, 1 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 kk.szódabikarbóna, reszelt citromhéj, sütéshez olaj.
A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a joghurtot, vaníliás cukrot, csipet sót, reszelt citromhéjat, majd jól kikeverjük. Addig pihentetjük, amíg az olaj forrósodik. Ezután kanállal beleszaggatjuk. Vigyázni kell, mert pillanatok alatt megsül, de ha kész az egyik oldala, magától átfordul.
41. HÉT
Töltött káposzta: kb. 15 nagyobb levél, (amit a kelkáposztás tekercsekben leírt módon lefejtünk), 1 kg darálthús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölthús, kapor, kevés liszt, olaj.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk. A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
Kolbászos tojáslepény: 2 cs. előhűtott leveles tészta (kb. 50 dkg), 4 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg száraz kolbász, vagy húsos szalonna, 1 db (lila)hagyma, 10 dkg sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.A leveles tésztával kibélelünk egy megfelelő nagyságú tepsit, úgy, hogy a széleit kissé felhúzzuk. Az alját kissé megszurkáljuk. Kevés olajon a tojásokból rántottát sütünk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A kész rántottát elkeverjük tejföllel és a tésztára simítjuk. Elosztjuk rajta a vékonyra szeletelt hagymát, és a karikára vágott kolbászt. Megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Kentucky mézes-csípős csirkecomb: 6-8 db csirkecomb, 1 cs. Lucullus kentucky mézes-csípős pác, 1 dl olaj.
A csirkecombot megtisztítjuk, a pácot elkészítjük a leírás szerint, majd a csirkecombokat beleforgatjuk. Kb. fél órát állni hagyjuk, majd tűzálló tálba tesszük, előmelegített sütőben megsütjük. Bulgurral, rizzsel tálaljuk.
Karalábé leves: 1 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, kevés olaj.
A karalábét kockára, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára vágjuk. Kevés olajon az aprított hagymával együtt a zöldségeket is megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kevés őrölt paprikával és felöntjük kb. 2 l vízzel. Lassú tüzön puhára főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és apró daragaluskákat szaggatunk bele, vagy gégetésztát főzünk ki hozzá.
Orsótészta cukkiniraguval: 50 dkg durum orsótészta (lehet színes) 50 dkg cukkini, só, bors, 3 tubus (30 dkg) krémsajt, 1-2 apróra vágott bazsalikom levél, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál újhagyma, 1 ek. vaj/olaj, 1 dl tej.
A tésztát sós vízbe megfőzzük, leszűrjük. A karikára vágott újhagymát megfuttatjuk a vajon. Hozzáadjuk a szálasra reszelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá. Pár percig pároljuk, majd felöntjük tejjel és a krémsajtot is belekeverjük. A tészta tetejére tesszük, megszórjuk friss, apróra vágott bazsalikommal.
Csicseriborsó főzelék: 40 dkg száraz csicseriborsó, 1 db babérlevél , 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, tk. őrölt paprika, 1 ek. mustár, 2 sz. újhagyma.
A csicseriborsót egy éjszakára, de akár kettőre is, bő vízbe áztatjuk. Az áztató levet leöntjük róla, majd feltesszük főni, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a babérlevelet és puhára főzzük. Ha megpuhult, kidobjuk belőle a babér levelet, az egészet pürésítjük. Rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Karikára vágott újhagymát adunk hozzá. Tálalhatjuk, pirított hagymával, sonkával, de fasírttal is.
Karfiol krémleves: 1 közepes karfiol, 8 dl csirkehúsleves alaplé, vagy kockából készült, 2 dl főzőtejszín, só, bors, csipet szerecsendió, friss, vagy szárított bazsalikom.
A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, majd a levesben puhára főzzük. Ha kész, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel, vagy turmixban simára dolgozzuk. Friss, apróra vágott bazsalikommal, vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
"Barátfüle": 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, 12 dkg olvasztott vaj, sűrű szilvalekvár, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és annyi lisztet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékonyra, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét hajtsuk óvatosan rá. A halmok között ujjunkkal nyomjuk le a tésztát és késsel vagy derelyevágóval daraboljuk fel. Bő, lobogó vízben főzzük ki. A zsemlemorzsát szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, olvadásig keverjük, majd a megfőtt tésztát beleforgatjuk, porcukorral tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is, de ebből a tásztából lehet mákos és sima nudlit készíteni, de szilvásgombócnak is jó.
Majonézes tojássaláta: 2 db burgonya, 4 db főtt tojás, 1 doboz konzerv kukorica, 1 db közepes lilahagyma, 6 db közepes savanyú uborka, 1 közepes savanykás alma, 8 ek. majonéz, 4 ek. tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 kk. citromlé, 1 kk. mustár, pici édesítő.
A burgonyát megfőzzük, kihűtjük. A majonézt elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, citromlevet és mustárt adunk hozzá. A lilahagymát 4 felé vágjuk, vékonyan felszeleteljük, a savanyú uborkát felkarikázzuk, az almát és a burgonyát kockára vágjuk. Ezután a kukoricával együtt a majonézbe forgatjuk. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a negyedelt főtt tojásokat a tetejére tesszük. Pirítós kenyeret adunk mellé.
Fokhagyma metélt leves: A dödöllének szánt burgonya főzőlevét leszűrjük. Kevés fokhagymás rántással kissé besűrítjük, cérnametéltet főzünk bele.
Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben teszszük fel főni, amennyi épp ellepi. Mikor puha, krumplinyomón átnyomjuk, mégpedig a levével együtt. A tűzön hagyjuk, s miközben csendesen forr, annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymás zsírba szaggatjuk és gyakran keverve, forgatva, ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.
Mini pizza: 50 dkg liszt, kb. 3,5 dl víz, 1 kk. cukor, 1 tk. só, 6 ek. olaj, 1 cs. szárított élesztő (7 g-os), 1 tk. oregáno.
A liszthez keverjük a száraz anyagokat, majd langyos vizzel összegyúrjuk. Ezután duplájára kelesztjük. Miután megkelt vékonyra nyújtjuk, 10-12 darabra vágjuk, kissé oválisra, vagy kerekre húzkodjuk, majd tetszés szerinti feltéttel megsütjük.
Én egy 450 g-os tejfölbe bolonyai szószport kevertem, ezzel kentem meg a tésztát, majd karikára szelt vöröshagymát összesütöttem apróra vágott kolbásszal, kevertem hozzá mexikói zöldségkeveréket, majd a pizzákon elosztottam, reszelt sajttal megszórtam, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök kis kockára vágva, joghurtba (lehet akár gyümölcsös joghurt is) keverjük, tetejét megszórhatjuk mazsolával, pirított dióval, mandulával.
Tyúkhúsleves: 1 db tyúk, 4 nagyobb sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér+zöldje, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 10 dkg gomba, kevés kelbimbó, zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db zöld paprika, só, egész bors, gyömbér.
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, daraboljuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, lassú tűzön főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Sózzuk, egész borsot, kevés gyömbért teszünk bele, majd készre főzzük. Külön kifőzött kis kocka-, vagy eperlevél levestésztával tálaljuk.
Körtével-fügével-hagymával sült pulykacomb: 60 dkg pulykacomb filé, 20 dkg körte, vagy alma, 20 dkg füge (elhagyható, ha nincs a kertben), 10 dkg vöröshagyma, só, bors, fűszersó (ki, mit szeret).
A pulykacombot, jól megmossuk, sózzuk, borsozzuk, kevés fűszersóval bedörzsöljük (lehet majoránnával, vagy bazsalikommal is). Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét befedjük alufóliával. Amíg párolódik, a körtét, fügét, hagymát megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, majd negyedbe vagy félbe vágjuk. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, hozzáadjuk a gyümölcsöket és a hagymát ezután lefedés nélkül, a húst egyszer átfordítva, pirosra sütjük. Bulgurral, esetleg rizzsel tálalhatjuk, de önmagában a gyümölcsökkel együtt is laktató.