51. HÉT
Zöldborsó főzelék: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Csőben sült karfiol: 1 nagyobb karfiol, 5 dkb vaj, 2 púpozott ek. liszt, kb. fél liter tej, 1 db erőleves kocka vagy másfajta, de elhagyható (jó a vegeta is), petrezselyem, kakukkfű, só, bors, sajt.
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és pár percre forrásban lévő vízben félig megfőzzük. Közben elkészítjük a besamelt: a vajon lisztet pirítunk, felöntjük az előzőleg leveskockával, vagy egyéb ízesítővel kevert tejjel. A megfőtt karfiolt és az apróra vágott fűszereket beleforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük.
Sajt leves: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Tonhalas-zöldséges tészta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Kefires virsli saláta: lásd. 2012. 19. hét receptjei között!
Rakott zöldbab: 75 dkg zöldbab (télen mirelitből), 30 dkg darált hús, 3 fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, 1 pohár tejföl, 2 dl tej, 1 tojás, só, bors, majoránna, kevés vegeta.
A rizst sós, vegetás vízben megfőzzük. Közben felaprítjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk és borsozzuk, megszórjuk majoránnával. A zöldbabot forró vízben, kb. 10 percig főzzük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljába teszünk egy réteg rizst, rá a hús és a zöldbab. Ha van még alapanyag, tovább rétegezzük. A tejfölt, a tejet és a tojást összekeverjük, majd az egészet meglocsoljuk vele, reszelt sajtot szórunk a tetejére és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Kelkáposzta főzelék: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Roston sült hekk: 1 cs. hekk (lehet filé is), 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, hal-fűszerkeverék, 1 dl olaj.
A halat felengedjük, közben elkészítjük az olajos pácot: az olajhoz keverjük a fűszerkeveréket, sót, borsot és zúzott fokhagymát, majd a halat bekenjük vele. Teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Burgonya saláta: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Frankfurti leves: 40 dkg kelkáposzta, 1-2 db burgonya, 2 pár virsli, 1 kis pohár tejföl, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, majoránna, só, bors, 1 kk. őrölt paprika, 1 csapott ek. liszt.
A kelkáposztát csíkokra vágjuk, a burgonyát kockára. Feltesszük főni, ízesítjük a fűszerekkel, zúzott fokhagymával, majd puhulásig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott virslit, még egy kicsit forraljuk, majd tejfölből, őrölt paprikából és lisztből készült habarással besűrítjük. Állandó keverés mellet mégegyszer összeforraljuk.
Túrós palacsinta: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!
Mátrai saláta: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!
Citromos kerti leves: lásd. 2012. 12. hét receptjei között!
Tojásos lecsóval töltött csirkecomb: 6 db egész csirkecomb, 15 dkg füsölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, fél kg paprika, 2 db paradicsom, vagy eltett lecsó, 3 db tojás, só, bors, friss- vagy szárított zöldfűszerek.
A csirkecombokat megtisztítjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Ha kissé megsült, felvert tojást adunk hozzá ezzel is kicsit összesütjük, fűszerezzük, majd kanállal a csirkecombok bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük, majd pirosra sütjük. Rizzsel, vagy vele sült, karikára vágott burgonyával tálaljuk.
"Toros" rizs: 2 csésze rizs, 4 csésze forróvíz, 1-2 db babér levél, só, bors, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, olaj.
A rizst olajon megpirítjuk a vízzel, hozzáadjuk a fokhagymát, fűszereket és puhára pároljuk.
Kefires saláta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!