18. HÉT
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti. Virslivel, tojás pörkölttel tálaljuk.
Tojáspörkölt: lásd. 3. hét receptjei között!
Zöldfűszeres-medvehagymás pesto (ételízesítő): lásd. Ételízesítők, savanyúságok és házi egyebek fejezetben!
Bazsalikomos pesto: 1 cs bazsalikom, 2 dl olíva olaj, 10 dkg fenyőmag, vagy mandula, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 tk. só, bors.A magot kissé megpirítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pépesítjük.
Csopaki rakott túrós: 15 dkg szélesmetélt, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 20 dkg sajt, 15 dkg füstölt tarja, comb, esetleg szalonna, só, kakukkfű vagy oregano.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrót áttörjük, a tejföllel, vajjal, egy kevés sajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a füstölthúst, és kockára vágott sajtot, fűszerezzük, végül összekeverjük a tésztával és a maradék vajjal kikent mély tűzálló tálba öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és megsütjük.
Egyszerű cézár saláta: fél fej saláta, 1 db csirkemell, 1 ek. vaj, 10-15 dkg kemény sajt, 2 sz. kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olíva olaj, egy nagy pohár joghurt, 2 cs. öntet por.
A csirkét megtisztítjuk, csíkokra szeljük, sózzuk, borsozzuk, majd vajban megpirítjuk. Kiszedjük a húsdarabokat és ugyanebben az olajban megdinszteljük az egészben hagyott fokhagymát. Beletesszük a felkockázott kenyeret és megpirítjuk. A salátát jól megmossuk és falatnyi darabokra tépkedjük, összekeverjük a sajtkockával, majd a pirított kenyérkockával, és az öntettel meglocsoljuk. Tetején a csirke csíkokkal tálaljuk.
Lencse leves: lásd. 18. hét receptjei között!
Töltött tojás: személyenként 2-3 tojás, zsömle, só, bors, petrezselyem, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 10-15 dkg sajt.
A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, félbevágjuk. A sárgájukat összedolgozzuk, a tejben áztatott zsömlével, sóval, borsal, petrezselyemmel, majd visszatöltjük a félbevágott fehérjébe. A vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, teszünk az aljára egy kevés besamelt, majd sorba belerakjuk a tojásokat is. Végül leöntjük a maradék besamellel, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük. Rizzsel tálaljuk.
Húsgombócos paradicsom mártás: fél kg darálthús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, bazsalikom, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst félig megfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a darálthúst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és gombócokat formálunk. A paradicsomot forróvízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. fél vízzel (ha paradicsomlével készül nem kell víz) hozzáadjuk a paradicsomot (vagy pürét). Cukorral, borssal, kevés zellerzöldel, bazsalikommal és egészben hagyott vöröshagymával ízesítjük. A gombócokat is beletesszük és megfőzzük.
Túrós zsömlefelfúj: 7 db szikkadt zsömle, 3/4 l tej, 2 db tojás, 4 dkg vaj, édesítőszer, vagy 2 dkg porcukor. Töltelék: 35 dkg túró, 5 dkg mazsola (elhagyható), édesítőszer, vagy 8 dkg porcukor, 1 cs. van. cukor, 1 db tojás.
A zsömléket kettévágjuk, leöntjük langyos tejjel. Az ázott zsömléket kinyomkodjuk és a tojások sárgájával, puha vajjal és édesítőszerrel összekeverjük, majd a tojásfehérje keményre vert habjával lazán összeforgatjuk. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tisztított mazsolát, az édesítőt, vagy porcukrot, vaníliás cukrot, tojást. Kikent, zsömlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk a zsömle felét, rátesszük a túrós tölteléket, majd a zsömle másik felével betakarjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Brokkolipüré sajtos virslivel: lásd. 10. hét receptjei között!
Gyümölcs leves: tetszőleges vegyes gyümölcs, 1 nagy pohár gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj, kevés citromhéj, édesítő, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, daraboljuk, majd a szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal, kevés édesítőszerrel ízesített vízben puhára főzzük. A joghurtot simára keverjük a liszttel, majd a levest besűrítjük vele.
Barátfüle: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, zsemlemorzsa, 2 ek. vaj, szilvalekvár.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és gyúrjuk simává. (A liszt mennyisége attól is függ, hogy a krumpli mennyire lisztes illetve vizes.) A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékony, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét ráhajtjuk a halmok között ujjunkkal lenyomjuk és késsel vagy derelyevágóval feldaraboljuk. Bő, lobogó vízben kifőzzük. Ha megfőtt, pirított zsemlemorzsába forgatjuk és porcukorral meghintve tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is.
Nudli: A tésztából formáljunk kis cipókat, majd nyújtsuk körülbelül ujjnyi vastagra és vágjuk kétujjnyi csíkokra. A csíkokat szeljük 1 cm-es darabokra és lisztezett kézzel, mindegyiket sodorjuk meg. Sós, forrásban lévő vízbe kifőzzük. Ha feljöttek a nudlik a víz tetejére, szűrővel a pirított zsemlemorzsára szedjük.
Zöldséges tészta: 1 cs. mexikói zöldség keverék, fél cs. fusilli (durum), só, bors, friss zöldfűszerek, 2-3 ek. vaj, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt.
A tésztát megfőzzük, leszűrjük. A zöldségeket kevés olajon megpároljuk, majd összekeverjük a tésztával.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük tejszínnel, kevés vízzel elkevert tejfölt adunk hozzá., végül a reszelt sajtot is belekevrjük. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott zöldfűszerrel ízesítjük, ráöntjük a tésztára és jól összeforgatjuk. Tálaláskor szórhatunk rá még reszelt sajtot, de virslit is tehetünk bele.
Waldorf saláta: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Csirke-aprólék leves: az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.
Boros-fokhagymás szűzpecsenye: 40 dkg sertésszűz, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 1 ek. olaj, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 csapott ek. vaj, só, bors.
A sertésszűzet a hártyáktól megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tenyérrel egy kissé kilapítjuk őket. Zúzott fokhagymával bedörzsöljük a hússzeleteket. Mindegyiket megborsozzuk, és legalább egy órára hideg helyre tesszük, hogy a fokhagyma ízét átvegye. Az olajat és a vajat egy serpenyőben jól felhevítjük, és a megsózott, lisztbe forgatott hússzeleteket megsütjük benne. A másik két gerezd fokhagymát apróra vágjuk és a visszamaradt zsiradékon nagyon rövid ideig, nehogy megkeseredjen, pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, valamint a bort, és jól beforraljuk. A szűzérméket a pecsenyelével meglocsoljuk és hasábburgonyával tálaljuk.
19. HÉT
Édes-káposzta főzelék: lásd. 15. hét receptjei között!
Lecsós, zúzapörkölt: 1 kg zúza, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, őrölt paprika, 1 ü. kész lecsó.
A zúzát alaposan megtisztítjuk, jól megmossuk, majd ha nagy, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, kockára vágjuk és olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzát, kicsit pirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, sóval, borssal, majorannával és kevés vízzel puhára főzzük. Ha kész, hozzáöntjük a lecsót és összeforraljuk. Közben a tarhonyát olajon megpirítjuk, annyi forró vízzel öntjük fel, hogy egy ujjnyira ellepje és fedő alatt puhára pároljuk.
Gombás-brokkolis tojás: 1 kisebb brokkoli, 20-30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 4-5 db tojás, olaj, só, petrezselyem.
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban lévő vízben kissé megfőzzük. A gombát is megtisztítjuk, szeleteljük és az előzőleg apróra vágott, megdinsztelt vöröshagymán megsütjük. Hozzáadjuk a brokkolit, egy rövid ideig együtt sütjük, majd felvert tojást öntünk hozzá és készre sütjük.
Zöldségleves: 450 gr. fagyasztott vegyes zöldségleves alap, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöld.
A zöldségeket az aprított vöröshagymával együtt kevés olajon megpirítjuk. Felengedjük kb. 2-3 l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Ha a zöldségek megpuhultak, az apróra vágott petrezselyemzöldet is beleszórjuk. Apró levestésztával tálaljuk.
Hagymás sült máj: 60-70 dkg máj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma.
A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, karikára vágva elősütjük. Hozzáadjuk a májat és nagy lángon hirtelen megsütjük. Borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Hasább burgonyával tálaljuk és csak ekkor szórjuk meg sóval.
Tojásos sárgarépa saláta:
személyenként 1-2 db főtt tojás, fél kg sárgarépa, só, bors, citromlé, édesítőszer, majonéz, 2 ek. tejföl.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, enyhén citromos, cukros, sós vízben kissé megfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd a tejföllel elkevert majonézzel összeforgatjuk. Negyedelt főtt tojással tálaljuk, borssal megszórjuk.
Tejfölös zöldborsó főzelék: lásd. 1 hét receptjei között!
Párolt zöldbab sajtmártás: 1 cs. fagyasztott ceruzabab, vaj, só, bors, petrezselyem.
A babot enyhén sós vízben előfőzzük, majd az olvasztott vajon tovább pároljuk. Fűszerezzük, sajtmártással tálaljuk.
Sajtmártás: lásd. 1 hét receptjei között!
Márványsajtos-sonkás tördelt burgonya: 1 kg burgonya, 1 kk. köménymag, só, bors, 20 dkg márványsajt (vagy hasonló, esetleg rokfort), 20 dkg főtt tarja, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 ek. vaj
A burgonyát megfőzzük, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk és egy vajjal kikent, tűzálló tálba darabokra tördeljük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménymaggal. A sajtot tálba morzsoljuk, hozáadjuk a tejfölt és a kockára vágott tarját. Ízesítjük zúzott fokhagymával és apróra vágott snidlinggel, majd a burgonyával lazán összeforgatjuk és szép pirosra sütjük.
Tavaszi retek-karalábé mártás: 2 cs. retek, 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1,5 l zöldségleves (kockából is lehet), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 4 ek. étkezési keményítő, vagy liszt.
A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk és olajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem felét, a kockára vágott retket és karalábét, kevés ideig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedve mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, 1-2 merőkanál lével higítjuk, aztán a retek-karalábé levet besűrítjük vele. Tálalás előtt a maradék petrezselyemmel megszórjuk és sült virslivel fogyasztjuk.
Hagymakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Sült tórós palacsinta: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!
Káposztás-kolbászos egytál: fél kg káposzta, 2 db piros húsú paprika, 1 sz. póréhagyma, 2 szál sütő kolbász, vaj, 1 kis pohár tejföl, 2 ek. mustár, só, bors, petrezselyem.
A káposztát megtisztítjuk, a leveleket falatnyi darabokra vágjuk. A paprikát negyedeljük és felcsíkozzuk, a pórét és a kolbászt karikára vágjuk. A kolbászt vajon, megsütjük, majd kivesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a káposztát, pórét és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kolbászt, belekeverjük a tejfölt és a mustárt. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Májgaluska leves: 2 ek. vaj, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis fej vöröshagyma, vegyes zöldség, 1-2 szem burgonya. Májgaluska: 10 dkg sertésmáj (darálva), 1 ek. liszt, 1 ek. zsömlemorzsa, 1 kk. majoránna, só, bors, kevés vöröshagyma (reszelve), apróra vágott petrezselyem, 2 db tojás.
A zöldséget, burgonyát megtisztitjuk, és apró kockára vágjuk.
A vöröshagymát vajban megpirítjuk, rászórjuk az őrölt paprikát, és vízzel felengedjük. Belerakjuk a kockára vágott zöldségeket és lassú tűzön készre főzzük. Ha minden megpuhult, a májgaluskát is beleszaggatjuk.
Fényezett oldalas: 1,5 kg oldalas, só, durvára őrölt citrombors, 2 ek. kechup, 1 ek. méz, 1 ek. szójaszós, 2 duci gerezd fokhagyma.
Az oldalast megmosszuk, egészben hagyjuk. Sóval, citromborssal mindegyik oldalát bedörzsöljük, majd fólia alatt, kevés vízet öntve alá, puhára pároljuk. A kechupot, mézt, szójaszószt és zúzott fokhagymát összekeverjük, a húsról levesszük a fóliát, majd a mártással leöntjük és bele is forgatjuk. Visszatesszük a sütőbe és pirosra sütjük.
Zöldséges rizs: 1 csésze rizs, 20 dkg vegyes zöldség, 2 csésze víz, só, bors, petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, olaj.
A vöröshagymát nagyobb darabra vágjuk és a rizzsel, zöldségekkel, apróra vágott petrezselyemmel együtt pirítjuk. Felöntjük forrrásban lévő, sós vízzel és fedő alatt puhára pároljuk.
Tzatziki: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!