27. HÉT
Lecsó tarhonyával: 25 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 tk. őröltpaprika, só, bors fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk. A hagymás szalonnát a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Miközben a lecsó fő, egy magasabb lábosban hevítsünk 5 evőkanál olajat, öntsük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd főzzük puhára. Lecsóval tálaljuk.
Csirkemell sonkás saláta: lásd. 2012. 14. hét receptjei között!
Töltött paprika: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Tejfölös karfiol leves: lásd. 2012. 14. hét receptjei között!
Orsótészta cukkiniraguval: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Zöldborsó főzelék: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Sült csirkecomb: 4 db egész csirkecomb, só, bors, majoránna, sütőzacskó.
A csirkecombokat megtisztítjuk, mossuk, majd kicsit bevagdossuk, sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük, majd megsütjük.
Rakott kel: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Káposztás gulyás virslivel: lásd. 2012. 4. hét receptjei között!
Tárkonyos burgonya leves: 6 db közepes burgonya, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sz. szárazkolbász, friss tárkony, fél citrom leve, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, só, bors, 3-4 ek. olaj, 1 dl fehérbor (elhagyható).
A felhevített olajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, sárgarépát és gyökeret. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a felkockázott burgonyát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, végül hozzáadjuk a bort és az aprított petrezselymet, tárkonyt.
Sült kacsacomb: 4 db babérlevél, 2 ág rozmaring, 2 tk. kakukkfű, só, bors, 6 db kacsacomb, 1 db alma, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér.
Sütés előtti napon bedörzsöljük a bevagdosott combokat rozmaringlevelekkel, összemorzsolt babérlevéllel, kakukkfűvel, illetve ízlés szerint sóval, borssal. Másnap magas falú tepsibe tesszük, mellé rakjuk a darabolt almát és zöldségeket, felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedjük egy alufóliával és előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. egy óra múlva levesszük a fóliát és gyakran locsolgatva pirosra sütjük. Időnként megfordítjuk a combokat, hogy minden oldalról jól megsüljön. Lehet cserépedényben is sütni, akkor azonban nem kell aláönteni vizet. Burgonyapürével, de a vele sült zöldségekkel is fogyaszthatjuk.
Párolt káposzta: 1 fej lila káposzta, 2 ek. cukor, 1 cs. aszalt szilva, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, kevés ecet, 2 dl vörösbor, kevés olaj.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 30 percig állni hagyjuk. Az olajon kicsit megdinszteljük a hagymát, megszórjuk cukorral és együtt pirítjuk tovább. Rátesszük a kicsavart káposztát, felöntjük a vörösborral, ecettel, sózzuk, köménnyel ízesítjük és gyakran kevergetve készre pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az aszalt szilvát és ha nagyon elfőné a levét vízzel, vagy borral pótoljuk.
28. HÉT
Sóskamártás: lásd. 28 napos diéta, 2. hét receptjei között!
Buggyantott tojás: személyenként 1-2 db tojás, 1 l víz, 2 ek. ételecet (vagy citromlé).
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, majd a főzelékbe tesszük. Aki már gyakorlottabb, az közvetlenül a főzelékbe is ütheti.
Avókádó krém: 1 jó érett avokádó, 1 kevés citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 sz. újhagyma, 1 kanál natúr joghurt, só, bors.
Az avokádót megtisztítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt pépesítjük. Pirítóssal és paradicsommal tálaljuk.
Karfiol lengyelesen: fej (körülbelül 1 kg) karfiol, 1 nagy pohár (350 gr) 12%-os tejfö, 10-15 dkg trappista sajt, 2-3 ek. zsemlemorzsa, vaj, só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, majd átmossuk. Sós vízben félpuhára főzzük. Közben zsemlemorzsát pirítunk egy serpenyőben és egy jénait kivajazzunk. A pirított morzsával kiszórjuk a jénai alját, majd beletesszük a puhára főtt karfiolt. Megszórjuk vékonyan a tetejét is pirított morzsával. Végül reszelt sajttal kikevert tejfölt simítunk a tetejére és megsütjük.
Natúr sült csirkemáj: fél kg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, vaj, só, bors, majoránna.
A csirkemájat, alaposan megmossuk. A vöröshagymát karikára vágjuk, majd a vajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt májat, belenyomjuk a fokhagymát, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, készre sütjük. Tálaláskor mesózzuk.
Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
I. Palacsinta: 20 dkg liszt, 3 dl tej, kb. 2 dl ásványvíz, 2 egész tojás, csipetnyi só, 1/2 dl étolaj.
A hozzávalókat simára keverjük, fél órát állni hagyjuk. Sütés előtt keverjük bele az olajat. Töltelék: tetszőleges, dió, fahéj, lekvár, kakaó.
II. Túrós palacsinta (kicsit másképp): lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!
Karalábé főzelék: 2 db kisebb karalábé, 1 db húsleves kocka, só, bors, petrezselyem, 2 ek. liszt, 2 dl tej.
A karalábét meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi. Beledobjuk a húsleveskockát is, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Liszttel elkevert tejjel besűrítjük, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Hal túl sűrű, vízzel higítjuk.
Halpogácsa: 2 doboz, aprított, naturlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Sajtsaláta: 15 dkg ementáli sajtot valamint egy kis fej lilahagymát vágjunk apró kockára és keverjük fél adag, azaz kb. 25 dkg tartármártáshoz. 1 db fehér vajretket is reszeljünk bele, majd hűtőszekrényben pár órát érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Tötött cukkini: 2 db közepes méretű cukkíni, 1 doboz löncshús, kb. 15 dkg rizs, fél csomag (kb. 20 dkg) mexikói zöldség keverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 kis pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Zöldséges rizst készítünk, amikor megpuhult, belekeverjük a löncshúst. A cukkinikat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk (kockára vágva a rizshez is adhatjuk). A félbevágott cukkinikat egy kivajazott jénaiba tesszük, megtöltjük a rizses töltelékkel, tetejüket megkenjük a tejföllel. Félidőben rászórjuk a sajtot, majd készre sütjük.
Fokhagymás, paradicsomos szósz: 2 doboz hámozott paradicsom, vagy 5 db friss (forró vizbe mártjuk, héját lehúzzuk), 1 dl olaj, 3-4 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, 1 cs. durum tollhegy tészta (penne), 10-15 dkg sajt.
A paradicsomot pépesre főzzük és zúzott fokhagymával, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. Kifőzött tésztával tálaljuk, reszelt sajttal megszórjuk.
Roston sült hal: 2 ek. paprika krém (édes), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt gyömbér (vagy friss, reszelve), 1 cs. tonhal.
A hozzávalókat összekeverjük, majd a masszát a tonhalra kenjük. Az előkészített roston, vagy teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Burgonya saláta: 1 kg új burgonya, 3-4 fej lilahagyma, só, bors, ecet, édesítőszer.
A burgonyát héjában, sós vízben mefőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A lilahagymát szintén karikára szeljük. Ecetes levet készítünk, majd ebbe a burgonyát és a hagymát lazán beleforgatjuk.
Brokkoli krémleves: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!
Csirkecomb zöldborsóval: 6-8 db csirkecomb (bőr nélkül), 1-2 fej vöröshagyma, 10-20 dkg gomba, 1-2 sz. sárgarépa, 40 dkg zöldborsó, 1 db nagyobb paradicsom, 2 db zöldpaprika, liszt, olaj, őrölt paprika, 1 db babérlevél, 2 dl vörösbor, só, bors.
A lisztet sóval és borssal összekeverjük és megforgatjuk benne a tisztított combokat. Forró olajban jól megsütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, paradicsomot, paprikát, sárgarépát és gombát. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt paprikával, babérlevéllel. Pár perc párolás után felöntjük a vörösborral és lefedve puhára főzzük. Amikor megfőtt, beleöntjük az előzőleg sós vízben megfőzött zöldborsót. Még kb. 5 percig melegítjük, majd rizzsel tálaljuk.