Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

15. HÉT

100_6050.jpg Édes-káposzta főzelék: 80 dkg káposzta, 2 db első sertés köröm, 1-2 burgonya, 5 dkg liszt, olaj, só, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl.
A káposztát csíkokra vágjuk, a körmöket tisztítás után daraboljuk és feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Ha már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát, kockára vágott burgonyát és készre főzzük. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd berántjuk a főzeléket. Aki szereti tejfölt is adhat hozzá, de nélküle is jó.

100_6022.jpg  Lecsó, tészával: 1 fej vöröshagyma, 1 szál lecsókolbász, 1 kg paprika, 4 db paradicsom (vagy eltett lecsó), fél csomag fusilli, 1-2 gerezd fokhagyma, só
A kolbászt és a hagymát karikára vágjuk, majd együtt megsütjük (így nem kell a hagyma alá olaj). Hozzáadjuk a szeletelt paprikát, paradicsomot, sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. Mielőtt megpuhulna, beleöntjük a fusillit, megkeverjük és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.

Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Csőben sült tárkonyos-gombás tészta: 25 dkg gomba, 25 dkg masni tészta, 2,5 dl tejszín, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg sajt, só, bors, 1 mk. szárított tárkony, kevés mustár, 2 ek. olaj.
A tésztát forró vízben megfőzzük. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a gombát és hagyjuk, hogy a gomba az eresztett leve felét elfője. Sóval, borssal ízesítjük. A gombához öntjük a tejszínt, felforraljuk. Tárkonnyal, mustárral ízesítjük. Ez után a tésztát összekeverjük a raguval, kivajazott tűzálló tálba merjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.

majpuffancs.jpg  Májpuffancs: 20 dkg sertés máj, 3 ek. zsömlemorzsa, 3 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoránna.
A májat, a vöröshagymával együtt, ledaráljuk és a tojások sárgájával kikeverjük. Beletesszük a fűszereket, a liszttel elkevert zsemlemorzsát, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások csipetnyi sóval keményre vert habját is. Kanállal forró olajba szaggatjuk. Főzelékek mellé, de burgonyával, rizzsel vagy, mint most is, bármilyen salátával finom.

Füstölt oldalas, almás káposztával: 80 dkg sovány, füstölt oldalas, 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, babérlevél, egész bors, 1 kg savanyú káposzta, 2 ek. olaj, 8 szem borókabogyó, 1 kk. cukor, 1,5 dl szűrt almalé, 1,5 dl fehérbor, 4 db alma, 1,5 dl tejszín, só, őrölt bors.
Az oldalast meleg vízben megmossuk. Ha nagyon kemény egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Ahogy a csontok engedik, kb. 2 ujjnyi darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és az oldalassal, babérlevéllel, fele egész borssal együtt feltesszük főni. A másik vöröshagymát karikára vágjuk, olajban megdinszteljük. Beleszórjuk a maradék egész borsot, borókabogyót tovább pirítjuk, majd hozzá adjuk a svanyú káposztát. Gyakran kevergetve sütjük. Ez után felöntjük az almalével és a fehérborral. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kivesszük, gerezdekre vágjuk, majd a káposztához adjuk. Lefedve puhára pároljuk. Ha kész, ráöntjük tejszínt, átrakjuk egy tűzálló tálba, vagy tepsibe, a tetejére tesszük az oldalas darabokat, majd sütőben készre sütjük.

100_6128.jpg  Sóskamártás: 1 cs. mirelit sóska, 1 kis pohár tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük.

100_6127.jpg  Húspogácsa löncshúsból: 1 doboz löncs, 3 db zsömle, 3 db tojás, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, majoránna.
A zsömléket áztatás után kinyomkodjuk, hozzáadjuk a löncshúst, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel pogácsákat készítünk, zsömlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

100_6131.jpg Zöldborsós máj: 10-15 dkg zöldborsó, 60 dkg máj (lehet csirke, sertés), 2 fej vöröshagyma, 1 ek őröltpaprika,  só, bors, majoránna.
A zöldborsót sós vízben megpároljuk. A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük.  A májat vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a májat, a fűszereket és megsütjük. Ha kész, megszórjuk őrölt paprikával és hozzákeverjük a zöldborsót.

Gersli: (hántolt árpa, árpagyöngy) a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkező gabona, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy mint a rizs: köretként, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe.
Elkészítése: 1 csésze árpát beáztatunk, 2-3 órára, 2 csésze hideg vízbe, majd leszűrjük. 1 fej vöröshagymát kockára vágunk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt gerslit, picit pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.

waldorf.jpg Waldorf saláta: 1 db zeller, 2 db alma, tubusos majonéz, 2 ek. joghurt, dió, kevés só, bors.                                                                                              A zellert meghámozzuk, vékonyan fölszeleteljük, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Lábasban 5 deci vizet forralunk, megsózzuk, fél citrom levével ízesítjük, a zellert beleszórjuk, és a tűzről levéve, lefedve hűlni hagyjuk. A diót durvára vágjuk és a majonézbe keverjük. Az almát jól megmossuk, megtöröljük, majd a zellerhez hasonló csíkokra metéljük, azonnal citromlevet csurgatunk rá, nehogy megbarnuljon, és a leszűrt, jól lecsöpögtetett zellerrel együtt a majonézbe keverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg szűrt citromlével ízesítjük. Jól lehűtjük, majd tálaláskor a félretett dióval díszítjük.

100_6142.jpgEgy esti csemegének így készül: zeller, alma, gyufaszálra vágva, pirított dió, kevés mézzel megöntözve.

sutotok_leves.jpg Sütőtök-krémleves: 80 dkg sütőtök, 1 sz. póréhagyma, 1  ek. olaj, 4 dl víz, 2 dl tej, só, bors, currypor, pirított tökmag, bacon szalonna.
A hagymát és a tököt tisztítás után daraboljuk, sütőben megsütjük. A pórét karikára vágjuk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a héjából kikapart tököt. Felöntjük vízzel és tejjel, fűszerezzük, ezután turmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor pirított tökmaggal megszórjuk, bacon szalonnával kínáljuk.

100_6153.jpg1) Gombás palacsinta: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, kb. 5-6 dl víz, 2 db tojás, 1/2 dl olaj, pici só. Töltelékhez: 1/2 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, tejföl.
A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük, félretesszük.     A gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk,  kevés olajon megdinszteljük, majd a gombát hozzáadjuk. Fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt paprikával és készre főzzük (mintha gombapörköltet készítenénk). Egy kevés levet leszűrünk, tejfölt adunk hozzá és félte tesszük.  A palacsintát kisütjük, a gombás töltelékkel megkenjük, a két szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd felcsavarjuk, tepsibe rakjuk. A félretett tejfölös szósszal leöntjük és megsütjük. Reszelt sajt is mehet a tetejére.

100_6148.jpg2) Gombás palacsinta: a gombával töltött palacsintákat szokásos módon bepanírozzuk és kisütjük. 2 dl joghurtot elkeverünk friss apróra vágott kaporral, savanyú uborkával és kevés reszelt vöröshagymával. A rántott palacsintákat ezzel az öntettel tálaljuk.

Tészta, paradicsomszósszal: 1 cs. durum tészta (bármilyen), 1 doboz hámozott paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, friss bazsalikom, só, bors.
A tésztát sós vízben kifőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, ráöntjük a paradicsomot, belenyomjuk a zúzott fokhagymát, fűszerezzük, majd pépesre főzzük. Tálaláskor a tészta tetejére önjük és megszórjuk reszelt sajttal.

Zöldségleves: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej karalábé, zeller és vöröshagyma, só, bors.
A zöldségeket kockára vágjuk és az aprított vöröshagymával együtt kevés olajon megpirítjuk. Felengedjük kb. 2-3 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Ha a zöldségek megpuhultak, az apróra vágott petrezselyemzöldet is beleszórjuk.

100_6154.jpgBesameles csirkecomb: csirke- felsőcomb, csirkemáj, savanyú uborka, csirke-fűszerkeverék. Besamelhez: 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, kevés szerecsendió, mustár, 1 ek. tejföl, kevés reszelt sajt.
A felsőcombokat kicsontozzuk, sózzu és fűszerkeverékkel megszórjuk és tepsibe egymás mellé lerakjuk. A májat tisztítás után lisztbe forgatjuk, kicsit elősütjük, vékony szeletre vágjuk. Az savanyú uborkát is hosszában, vékonyan felszeleteljük és mindegyik combra fektetünk belőle két-két szeletet, majdt két-két szelet májat. Elkészítjük a mártást, és bevonjuk vele a csirke combokat. Sütőben pirosra sütjük. Rizzsel, vagy burgonyapürével tálaljuk.

Másik változat  (Dubarry csirkemell): 1 csirkemell, 1/2 kg karfiol, olaj, só és besamel mártás.
A csirkemellet szeleteljük, vékonyra ütögetjük, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük, tepsibe fektetjük. A karfiolt rózsáira szedjük, megfőzzük. Mindegyik húsra teszünk egy karfiolt és egy kanál besamelt. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

16. HÉT

Spenót főzelék: lásd. 8. hét receptjei között (ugyanúgy készül, mint a mángold főzelék, csak fagyasztott spenótpürébő).

Csirkemájas: 0,5 kg csirkemáj, 2 ek. margarin, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, mustár, majoránna.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a margarinon megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemájat és megsütjük. Ha kész ledaráljuk és belekeverjük a fűszereket.

100_6345.jpg Gulyásleves: 1 db pulykanyak, 3 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, köménymag, zellerlevél, 1-2 gerezd fokhagyma
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd hozzáadjuk az kis darabokra vágott pulykanyakat. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majd kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, zöldségeket, zeller és petrezselyemzöldet. Kb. 3 liter vizzel felöntjük és készre főzzük.

100_6346.jpgBurgonyás tészta: kb. 4-5 db burgonya, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fél csomag kockatészta.
A burgonyát megfőzzük, az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt burgonyát rátesszük és jól összenyomjuk. A kockatésztát kifőzzük és a paprikás burgonyával összekeverjük. Savanyúsággal tálaljuk.

Tojáskrém: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

zoldseg-kremleves.jpg  Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin, 1 dl tej. 
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a tejet és botmixerrel pépesítjük,  apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

100_6387.jpg Párolt brokkoli: 1 db brokkoli, só, bors, bazsalikom, 1 ek. vaj.
A brokkolit sós vízben megfőzzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a főtt brokkolit átforgatjuk benne.

Sajtmártás: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

100_6176.jpg Burgonya főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!

Tojáspörkölt: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

Bundáskenyér sütőben sütve: tojás, kenyér, só, bors, kevés reszelt sajt.
A kenyér szeleteket szokásos módon felvert tojásba forgatjuk, tepsibe rakjuk, úgy, hogy kicsit egymást fedjék, majd megsütjük. Ha kész megszórjuk reszeltsajttal.

Gomba-krémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

Milánói sütve: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

Virsli saláta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

Kertészrántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Olasz, cukkinis szendvics: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!

Húsleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

Pulykaragu: 1 kg pulyka apróhús, 0,5 kg gomba, 0,20 dkg. zöldborsó, só, bors, kakukkfű, majoránna, 3 dl fehérbor, szalonna, vöröshagyma
A vöröshagymát és a szalonnát kockára vágjuk és együtt megsütjük. Hozzáadjuk a húst, is, majd kevés ideig együtt pirítjuk. Fűszerezzük, beletesszük a gombát és a zöldborsót, felöntjük a borral és puhára pároljuk. Végül a fedőt levéve elfőzzük a levét. Gerslivel, tarhonyával vagy rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 124
Tegnapi: 637
Heti: 761
Havi: 9 483
Össz.: 2 620 477

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 15-16. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »