Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

28. HÉT

Zöldborsó főzelék: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

tejfolos_cukorborso.jpg A tejfölös is nagyon finom ilyenkor, újburgonyával!

100_6387.jpg  Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtmártás: 2 evőkanál margarint felolvasztunk, belekeverünk 1 ek. lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.  Ezután kb. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg el nem olvad. 2 ek., pici mustárral elkevert, tejföllel behabarjuk. Ízesíthetjük még kevés reszelt vöröshagymával, vagy snidlinggel.
 
Csirkemáj rizottó: 20 dkg rizs, 4-5 fej gomba, 20 dkg cukorborsó, 1 fél szál póréhagyma, petrezselyemzöld, só, bors, kevés olaj, 5-10 dkg reszelt sajt.
A rizst megpirítjuk és felöntjük annyi vizzel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd fedő alatt, néha megkeverve puhára pároljuk. A póréhagymát karikára vágjuk, kicsit megdinszteljük, majd a májat, cukorborsót és a szeletelt gombát hozzáadva készre sütjük. Ha minden megpuhult megszórjuk petrezselyemmel, reszelt sajttal és a rizzsel összekeverve tálaljuk.

grillezett_sajt.jpg  Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
 
Olívás-fokhagymás zöldség: vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, zeller, petrezselyem gyökér stb.), 2 ek. olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, friss fűszernövények.
A zöldségeket hasábra vágjuk, kicsit megpároljuk. Amíg párolódik, turmixba teszünk egy kevés ízlés szerinti zöldfűszert, fokhagymát és olívaolajat, majd öszeturmixoljuk. A zöldségeket ebbe a keverékbe forgatjuk bele.
 
husos_zsomle.jpg  Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Salátával, önállóan, de főzelék mellé is tálalhatjuk.
 
kaposzta_salata.jpg    Káposzta saláta:1 nagyobb új káposzta, 1-1 db színes paprika, só, bors, őrölt kömény, ecet, cukor.
A káposztát és paprikát vékonyan felszeleteljük, egy tálba összekeverjük és állni hagyjuk. Közben az ecetes levet elkészítjük, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd a kinyomkodott káposztát belekeverjük. Aki nem szereti a paprikát, készítheti vékonyan szeletelt lilahagymával is.

 
Paradicsomos hal, spagettivel: 1-2 db paradicsomos hal, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, 1 cs. durum spagetti. 1-2 ek. olíva, vagy bármilyen olaj, 10-15 dkg sajt.
A halról egy lábosba szűrjük a paradicsomos szószt, adunk hozzá egy kis olivaolajat, zúzott fokhagymát, aprított bazsalikomot. Pár percig főzzük, majd a halat beletörjük. A spagettit kifőzzük és összekeverjük a szósszal. Reszelt sajttal tálaljuk.

zoldbabfozelek.jpg Zöldbabfőzelék: 0,5 kg friss zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti. Virslivel, tojás pörkölttel tálaljuk.
 
Kolbászos lecsó: 1-2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg lecsókolbász, 2 gerezd fokhagyma, fél kg zöldpaprika, 4 db nagyobb paradicsom, vagy 2 ü. eltett lecsó, só.
A vöröshagymát, kolbászt, paprikát karikára vágjuk. Először a vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kolbászt, kicsit pirítjuk, majd a paprikát és paradicsomot is beletesszük és készre főzzük. Adhatunk mellé kenyeret, tésztát, rizst, vagy tarhonyát.
 
toltott_kifli.jpg    Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
 
majpastetom.jpg    Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjüka zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen pirítóssal tálaljuk
.
 
Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin 
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, kevés tejszínt adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük,  apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
 
Gombás raguval töltött cukkini: 2 db nagyobb cukkini, só, bors, 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 3 db tojás, 2 tubus zölfűszeres krémsajt, 5 dkb vaj, vagy margarin.
A cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk és a belsejét kikaparjuk úgy, hogy legalább egy centis fala maradjon körben. A gombát megtisztítjuk, negyedeljük és vékony szeletekre vágjuk.
Felolvasztott vajban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát és a cukkini darabokra vágott belsejét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha kész, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, felvert tojással összekeverjük. A kivájt cukkinik belsejét enyhén megsózzuk, majd a gombás pépet beletöltjük megsütjük. A sütés végén reszelt sajtot olvasztunk rá.
 
Vasárnapi ebédhez 1 db egész csirkét vásárolunk, + 1 cs. aprólékot és pár darab csirkecombot.
 
csirkeaprolek_leves.jpg Csirke-aprólék leves: az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.
 
paprikas_csirke.jpg   Tejfölös csirkepaprikás: csirkecomb- mell, 1 nagyobb fej vöröshagyma, olaj, őrölt paprika, só, bors, 1 db babérlevél, 1 kk. mustár, 2 dl tejföl, 1 tk. liszt.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd a csirkedarabokat is hozzákeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük.
Ha a hús megpuhult, liszttel, mustárral, kb. 1 dl vízzel elkevert tejföllel behabarjuk. Jól összeforraljuk és nokedlivel tálaljuk.

Nokedli: 1 ek. só, 2 db tojás, kb. 3 dl víz, 60 dkg liszt.
A hozzávalókat jól összekeverjük és forró vízbe nokedli szaggatóval beleszaggatjuk. Ha megfőtt, tésztaszűrővel kiszedjük, leöblítjük és egy kevés olajjal elkeverjük.
 
alma-sajt-ananasz_sali.jpg Alma-sajt-ananász saláta: 2 db alma, 1 db friss, vagy konzerv ananász, 10 dkg füstölt sajt, 1 db natúr joghurt, pici fahéj.
Az almát és a sajtot kis kockára vágjuk és a leszűrt ananásszal, joghurttal, pici fahéjjal összekeverjük.
 
29. HÉT
 
Spenót: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
 

olasz_cukkinis_szendvics.jpg  Olasz cukkinis szendvics: 3 db húsos paradicsom, 4 kisebb cukkini, 15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss, vagy szárított bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát a cukkinivel és sajttal együtt kis kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük és egy kevés olíva olajjal meglocsoljuk. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, grill, vagy melegszendvics sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad.

100_6685.jpg  Diétás daragombóc: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Saláta, fokhagymás, pirított zsömlekockával: 20 dkg csirkemellsonka, 1 cs. salátamix, 2 db zsömle, 1 dl majonéz, 1 dl joghurt, 1 cs. Joghurtos Salátaöntet por, kevés gyros fűszerkeverék, 1-2 gerezd fokhagyma.
A csirkemellsonkát kb. 1x1 cm-es darabokra vágjuk, gyros fűszerkeverékkel megszórjuk, kicsit állni hagyjuk, majd megsütjük. A salátaöntet alapot összekeverjük a joghurttal és majonézzel. A zsömléket szintén kisebb kockára vágjuk, aranybarnára pirítjuk, zúzott fokhagymával összekeverjük. Tálra teszünk egy marék salátát, rá az öntetet, majd a tetejére csirkemell és zsömlekocka kerül.

Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin 
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, kevés tejszínt adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük,  apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

100_6883.jpg   Tarhonyás hús: fél kg tarhonya, 60-70 dkg hús, paprika, paradicsom (esetleg lecsó), só, bors, fokhagyma, őrölt paprika, 1-2 fej vöröshagyma.
A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott húst, kicsit lepirítjuk, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd felöntjük bő vízzel. Lecsóval, vagy paprikával, paradicsommal ízesítjük. Ha már majdnem puha a hús, a tarhonyát is hozzá adjuk és fedő alatt lassú tűzön, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg a levét fel nem szívja a tarhonya. Ekkor lezárjuk a tüzet és még gőzében tovább pároljuk.
 
Kelkáposzta főzelék (diétás): 1 kg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, majoránna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl.
A kelkáposztát és a krumplit megmossuk, apróra vágjuk. Vízzel felöntve sóval, őrölt borssal- és köménnyel puhára főzzük. Ezután a főzelék 1/3 részét a tejföllel és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk, majd a darabos főzeléket besűrítjük vele (az eredeti recept szerint rántással sűrítünk). Virslit adunk hozzá, vagy vagdalthúst.
 
100_6026.jpg  Padlizsánkrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
 
ozgerincben_sult_csirkemell.jpg Őzgerincbe sült gombás csirkemell: 1 db csirkemell, 20 dkg gomba, 3 ek. tejföl, 3 ek. liszt, 3 db tojás, 20 dkg sajt, 1 cs. bacon,só, bors,   őrölt szerecsendió, petrezselyem, vagy snidling, 1 ek. vaj.
Egy őzgerincformát a vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy a végük a forma peremén túllógjon.
A tojást, a lisztet, a tejfölt és a reszelt sajtot összekeverjük.
A gombát szeleteljük, majd kevés vajon megpároljuk, petrezselyemmel, vagy snidlinggel megszórjuk. A csirkemellet apró kockára vágjuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd a gombával együtt összekeverjük a sajtos masszával, amit ezután a formába öntünk. Az őzgerincforma két oldalán kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, előmelegített sütőben megsütjük.
A formát lapos tálra borítjuk, néhány perc pihentetés után szeleteljük. A bacon szalonnát helyettesíthetjük zöldséghámozóval vékonyra szelt cukkini csíkokkal!
 
Tojáskrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
 
Burgonyaleves: 0,50 kg burgonya, vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, babérlevél, őrölt paprika.
A burgonyát megtisztítjuk kis kockára vágjuk, babérleveles vízbe feltesszük főni. A vöröshagymá apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a burgonyát besűrítjük vele.

lasagne1.jpg Lasagne: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
 
Tejfölös gombaleves: fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, bors, pirospaprika, olaj, liszt, 1 dl tejföl.            
Kevés olajon az apróra vágott hagymát megfutattjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, szeletekre vágott gombát. Kevés ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük kb. 3 l vízzel. Sózzuk,  borsozzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek puhák lesznek. Ekkor apróra vágott petrezselymmel meghintjük, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
 
100_6771.jpg Zöldséggel töltött dagadó: 1 kg sertés dagadó, 2 sz. szalonna, 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 1-2 fej vöröshagyma, 5-6 szem gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 zsömle, 3 tojás, só, bors, fokhagyma (esetleg ételízesítő).
A zsömléket tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A szalonnát és a vöröshagymát kockára vágva együtt megsütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a zöldségeket és a szeletelt gombát. Párolás után hozzáöntjük a zsömlékhez, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd jól összedolgozzuk. A felszúrt dagadóba töltjük, ha marad a töltelékből, a hús mellé tesszük. Előszőr fólia alatt puhítjuk, majd levesszük és pirosra sütjük. Rizzsel, vagy burgonyával tálaljuk.
 
cordonbluerizs.jpg Cordon bleu: (-kék szalag franciául- ma egy szakácsiskola, de a legenda szerint XV. Lajos adományozta a Szentlélek lovagjai rend kék szalagját egy szakácsnőnek, mert olyan jót főzött)  8 szelet karaj, vagy pulyka- vagy csirkemell (az eredetihez borjúcomb és kék, vagyis márványsajt kell), 8 szelet gépsonka, 8 szelet sajt, só, bors: A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A húst vékonyra kiklopfoljuk. Mindegyik szeletre teszünk egy gépsonkát és sajtot. Felcsavarjuk, bepanírozzuk és forró olajban megsütjük.
 
Snidlinges burgonyapüré: 1 kg burgonya, kb. 1-1,5 dl tej, (attól függően, hogy milyen vízes a burgonya) 2 ek. vaj, só, 2 cs. snidling (metélőhagyma), újhagyma.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.  Egy lábosban felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a vajat, majd a burgonyát beletörjük, simára dolgozzuk. Apróra vágott snidlinget, vagy újhagymát keverünk hozzá.
 

100_5190.jpg  Cukkinis-sárgarépás tócsi:  1 db cukkini, 4 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, olaj, só, bors, kb. 6 ek. liszt, vagy amennyit a massza felvesz, 3 db tojás.
A zöldségeket durvára reszeljük, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott petrezselymet, vöröshagymát is hozzáadjuk. A fokhagymát belenyomjuk, a tojásokat beleütjük és a lisztel simára keverjük. Kanállal forró olajba tesszük, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 274
Tegnapi: 461
Heti: 1 637
Havi: 8 411
Össz.: 2 724 081

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 28-29. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »