Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

 

         Töltött kenyér...

 

                                 Csipszer Rózsa:

                                       Húsvét

                          Húsvét reggel kint a kertben járta

                   bokor alatt fehér szőrű kis nyulacskát láttam.

                Tapsi fülü kis nyulacska éppen tojást festett,

          Kiváncsian nézegettem, hogy melyik lesz a legszebb.

           Olyan szép volt valamennyi, alig tudtam választani.

                  A kék, mint az ibolya, a piros, akár a rózsa.

                        Mint a viola, olyan szép a sárga,

                tapsi fülü kis nyulacskát, minden gyerek várja.

Leveles tésztában sült tükörtojás: 1 cs. leveles tészta és annyi tojás, ahány muffin formában szeretnénk sütni.
A leveles tésztát kinyújtjuk, kb. 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Kibéleljük vele a muffin formákat, mindegyikbe ütünk egy tojást, majd előmelegített sütőbe pár perc alatt megsütjük.

gongyolt_csulok.jpg Göngyölt csülök, ahogy én készítettem (Gabojsza receptje alapján... http://www.gabojsza.hu/2012/04/gyongyolt-csulok.html): füstölt csülök, 2 db babérlevél, 1 teáskanál szemesbors, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 fej+5 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, sütőzacskó, 1 cs. (4 ek) zselatin.
A csülköt megmossuk, babárlevéllel, hagymával, szemes borssal, fokhagymával ízesített vízben addig főzzük, amíg teljesen puhára fő. Ekkor kivesszük a léből, melegen kicsontozzuk, úgy, hogy egyben maradjon. Bőrével lefelé kiterítjük, megkenjük zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal is megszórjuk, majd szorosan feltekerjük, beletesszük a sütőzacskóba és még azt is jól köré tekerjük. Egyik végét bekötjük és beleállítjuk, akkora hengeres edénybe, amibe éppen csak belefér. (A főzőléből leszűrtem 2 dl-t, elkevertem benne a zselatint, majd a nyitott végén keresztül ráöntöttem a csülökre. Ez a lé, ha megdermed, kitölti a csont helyét és a réseket.) Lezárjuk, tetejére teszünk egy kis nehezéket és tálalásig (legalább 6-8 órát), hűtőben dermesztjük. Ekkor kivesszük a fóliából és vékonyan szeletelve tálaljuk.

husveti_raksalatafurjtojassal.jpg Húsvéti ráksaláta fürjtojással: 1 tk vaj, 1 gerezd fokhagyma 40 dkg koktélrák, 1 közepes lilahagyma, 10 dkg savanyú uborka, 10 ek. light majonéz (vagy bármilyen), 4 ek. tejföl, 1 ek. ecetes torma, só, frissen őrölt bors, egy kis csokor friss petrezselyemzöld, vagy snidling, 8 db fürjtojás (vagy 4 db tyúktojás).
A rákot pár percre forró vízbe dobjuk, csak annyira, hogy kiengedjen. A fürjtojást megfőzzük. Közben a vajat felolvasztjuk, belenyomjuk a fokhagymát és a leszűrt rákot is hozzákeverjük. Picit pirítjuk, majd félretesszük. A majonézt elkeverjük a tejföllel és a tormával. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel ízesítjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott lilahagymát és az uborkát, ezután belekeverjük a rákot és óvatosan a negyedelt főtt tojást is.

 toltott_galamb.jpg Töltött galamb (4 fő): személyenként egy-egy galamb, a galamb belsőségei + 20 dkg csirkemáj, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 db alma, 1-2 db zsömle, 3 db tojás, 1 kis csokor petrezselyem, 1 ek. olaj, só, frissen őrölt bors, 1 tk. majoránna.
A galambokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát és a kisebb darabokra vágott belsőséget. Jól lepirítjuk, megszórjuk aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk. Hozzáöntjük az áztatott, kinyomkodott zsömléhez, beleütjük a tojásokat és jól összegyúrjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a galambokat. Vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, mindegyikre teszünk még egy-egy kis darab vajat. Ha maradt még töltelék, kisebb pogácsákat készítünk belőle, majd a galambbal együtt megsütjük. Nekem volt még a fagyasztóba nagyobb cukkini karika, így abba töltöttem. Rizzssel, vagy vele sült burgonyával tálaljuk, de a töltött cukkini karika is tökéletes választás.

sonkas_kalacs.jpg Húsvéti töltött kalács: 50 dkg liszt, 1 db nagyobb tojás, 1 csapott tk. só, 1 ek. olaj, 1 kk. cukor, 2-3 dl tej (óvatosan adagolva, amennyit felvesz a liszt), 7 g szárított élesztő, +1 db tojás a kenéshez.
1  rúd tölteléke: kb. 30 dkg főtt sonka, vagy füstölt főtt tarja, 1 ek. vaj.2. rúd tölteléke: 1 kis csokor újhagyma, 1 ek. tejföl.
3. rúd tölteléke: 4 db főtt aprított főtt tojás, 1 tk. vajjal és 1 ek. tormával kikeverve.
A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk, majd kétszeresére kelesztjük. Még egyszer átgyúrjuk és újra kelni hagyjuk. Miután megkelt, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyek darabot 1-2 mm vastagra nyújtjuk és a fenti töltelékekkel külön-külön megtöltjük. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott 3 rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. 

sam_6347.jpg Sajtkrémes sonkatekercs: 1 doboz ömlesztett sajt, 2 doboz (500 g Hajdú) tejszínes krémsajt , 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor snidling, vagy újhagyma, esetleg apróra vágott lilahagyma, 1 tk. puha vaj, 4 ek. majonéz, 2 db főtt tojás, 1 ek. ecetes torma, só, frissen őrölt színes bors, egy kis csokor medvehagyma, kb. 12 szelet gépsonka. (Ha kevés lenne a töltelék, kevés sűrű besamellel dúsíthatjuk.)
A kockasajtot villával összetörjük, hozzákeverjük a krémsajtot, az aprított snidlinget, vagy újhagymát, a medvehagymát a majonézt és a tormát. Ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A tojásokat kockára vágva óvatosan beleforgatjuk a krémbe, majd a gépsonka egyik oldalára csíkban rátesszük, feltekerjük, két végét nyomózsákkal díszítjük.

 baranycomb.jpg Húsvéti báránysült: 1 báránycomb, só, bors, fokhagyma, vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 cs. citromos-zöldfűszeres keverék (Aldis, Gusto), füstölt szalonna, 2 dl fehérbor. Páchoz: 2 fej vöröshagyma, 3 db babérlevél, 1 fej fokhagyma, egész szemes bors, pár szem szegfűbors és borókabogyó, 1 szál sárgarépa.
A húst sütés előtt 1-2 nappal, hártyáitól, és az esetleges faggyútól megtisztítjuk és beletesszük egy nagyobb tálba. Megfőzzük a páchoz valókat annyi vízben, hogyha ráöntjük a húsra ellepje. Felhasználásig hűtőben tartjuk. Sütés előtt kiemeljük a pácléből, szárazra töröljük és egy késsel kissé megszurkáljuk, majd a nyílásokba fokhagymát és szalonnacsíkokat dugunk. Sózzuk, borsozzuk, a fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük, mellérakunk negyedelt vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a tisztított, héjában hagyott fokhagymát. Lezárjuk a zacskót, majd tepsibe tesszük és puhára pároljuk. Ekkor szétnyitjuk a zacskót, szalonna szeleteket teszünk a tetejére és pirosra sütjük.

baranyborda.jpg Grillezett bárányborda: a bordákat a báránysültnél leírtak alapján bepácoljuk. Grillezés előtt kivesszük a léből, szárazra töröljük, majd grillezőn, vagy sütőben megsütjük. Ha kész, kevés olajban elkevert fűszersóval és zúzott fokhagymával megkenve tálaljuk a grillezett zöldségekkel együtt.

confitalt_libacomb_mell.jpg Confitált libacomb és libamell: 1 kg libaháj, 4 db libacomb és 2 db libamell (esetleg egész liba), só, bors. A libahájat kisütjük, a zsírt leszűrjük és félre tesszük. A combokat és a mellett megtisztítjuk, cserépedénybe tesszük és leöntjük a zsírral. Hideg sütőbe tesszük és puhára pároljuk. Ha kész, lemerjük róla a felesleges zsírt, majd tető nélkül pirosra sütjük.

Fűszeres spirális burgonya: 1 kg burgonya, fűszersó, olaj.
A burgonyát meghámozzuk, majdnem puhára főzzük. Mindegyiken bambusz rudat szúrunk át, majd spirálisan körbevágjuk. Megkenjük fűszersóval elkevert libazsírral és előmelegített sütőben megsütjük.

Vörösboros mártás: 1 ek. cukor, 1 tk. libazsír, 1 fej vöröshagyma, 1 db savanykás alma, 2 dl száraz vörösbor, só, bors.
A vöröshagymát és az almát daraboljuk, a zsírban megpároljuk. Megszórjuk a cukorral és karamellizáljuk. Felöntjük a vörösborral, picit sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pürésítjük, majd a libához tálaljuk.

100_6998.jpg Töltött kenyér:  50 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, 1 kk. cukor, 2 dl langyos víz, 1 dl tej, 1 ek. puha margarin. Töltelékhez: sárga- piros- zöld kaliforniai paprika, sonka, főtt tojás, újhagyma, (ha van otthon, lehet medvehagyma is), 1 db tojás a kenéshez és szezámmag a szóráshoz (elhagyható, vagy reszelt sajt is mehet a tetejére).
A paprikákat, sonkát, tojást kockára, az újhagymát karikára vágjuk (medvehagymát aprítjuk), összekeverjük. A lisztbe elkeverjük a száraz hozzávalókat, majd a margarinnal, tejjel, vízzel sima tésztává dagasztjuk. Amikor kétszeresére kelt, két részre osztjuk, mindegyiket fél cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a keveréket. Szorosan feltekerjük, mint a rétest, kicsit összenyomjuk, tepsibe tesszük, még egy kicsit kelesztjük, tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütjük. Ha van leeső tésztadarab azzal díszíthetjük.

A következő recept oly módon készül, hogy előző nap puhára főzöm a sonkát és elkészítem a tésztát. Nem kelesztem meg, csak egy tálban, letakarva beteszem a hűtőbe. Másnapra megkel, ekkor reggeli előtt kb. egy órával, előveszem, becsomagolom a sonkát és 30-40 perc alatt készre sütöm.

100_6997.jpg  Kenyértésztában sült sonka:fél kg liszt,  1 mk. só , 1 tk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (fél kg liszthez) 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka.
A hozzávalókból megdagasztjuk a kenyértésztát. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát tepsibe tesszük, majd előmelegített forró sütőbe megsütjük. Sütés előtt díszítjük, tetejét tojással megkenjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel.

medvehagymas_kenyerben_sult_sonka.jpg Medvehagymás kenyértészában sült sonka: fél kg liszt, 1 mk. só , 1 tk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (fél kg liszthez), 1 kis fej vöröshagyma, vagy újhagyma, medvehagymás pestó, vagy sima medvehagyma, 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka.
A hozzávalókból megdagasztjuk a kenyértésztát. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát a leeső darabokkal díszítjük, megkenjük tojással, majd tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Teljesen kihűlve szeleteljük!

100_6995.jpg Húsvéti medvehagymás, sós kalács: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 7 dkg cukor, 1 púpozott ek. só, 2 db tojás, kb. fél liter tej, aprított medvehagyma, 2 ek. olaj, 1-2 db tojás a kenéshez.
10 dkg lisztből, cukorból, élesztőből, 1-2 dl tejből kovászt készítünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, és a többi anyaggal együtt jó fényesre dagasztjuk. Meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk kétfelé vesszük, mert két rúd lesz belőle. Egyik adagot annyi felé vesszük, ahányas fonatot akarunk (3-5-6). Megfonjuk és zsírozott tepsibe tesszük és még egyszer kelesztjük (kb. fél óra). Tojássárgával megkenjük, esetleg magokkal is megszórhatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

francia_salata.jpg  Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

Sült nyúl: 1 db nyúl, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg karfiol, vagy brokkoli, 1 sz. cukkini, 1 db vöröshagyma, 2 ek. olaj, mustár, só, bors. 
A nyúl két hátsó combját és a gerincét alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Megtűzdeljük szalonnával, mustárral vékonyan bekenjük, sózzuk, borsozzuk. Római tálba, vagy tepsibe tesszük, olajat öntünk rá és lefedve sütjük. A zöldséget alaposan megtisztítjuk, megmossuk, daraboljuk, majd tetszés szerint fűszerezzük. A sütőből kivett edénybe a nyúlhús köré halmozzuk, vissza tesszük, de már tető nélkül és pirulásig sütjük.

100_6425.jpg         100_6422.jpgFűszeres kacsa-, vagy libacomb, vagy egész szárnyas: kacsa, vagy libacomb, só, bors, majoránna, 2 fej vöröshagyma, kevés méz, narancslé, 2-2 dl fehér+vörösbor, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 alma. 
Fűszerezés után, cikkekre vágott vöröshagyma, alma, sárgarépa ágyra fektetjük és 2 dl fehérbor, 1-2 kanál méz, 1 narancs levének keverékével megöntözzük. Mártás hozzá: ha megpuhult, levesszük a tetőt róla, levéből leszűrünk és egy lábosban felforraljuk. 1 ek. lisztet elkeverünk 2 dl vörösborral, majd a forrásban lévő pecsenyeléhez öntjük és besűrítjük. Nem szükséges liszttel sűríteni, ha a zöldség egy részét a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, vörösborral felöntjük és összeforraljuk. A zöldséges pecsenyéhez tálaljuk.

Fűszeres csirkemell: 1 db csirkemell, 2 ek. olaj (olíva), sült csirke fűszersó.
Elkészítjük a páclevet. Az olívaolajat, és a fűszereket egy tálban összekeverjük, belerakjuk az ízlés szerint felszeletelt csirkemelleket. Ezután 15-20 percig pácolódni hagyjuk, majd teflonserpenyőben, zsiradék nélkül pár perc alatt szép pirosra sütjük.

fonott-toltott_kalacs_szelet.jpg Töltött kalács: (tészta) 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj (olvasztva), 1 ek. cukor, fél ek. só, 1 cs. szárított élesztő.
Töltelék: kockára vágott füstölt sonka, nagyobb kockára vágott főtt tojás, tejföl, reszelt sajt. Kenéshez: 1 tojás sárgája kis tejjel elkeverve.
Előző nap elkészíthetjük, reggel csak megsütjük!
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk (mondjuk kenyérsütő gépben). Fél órát pihentetjük, majd 3 részre osztjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük tejföllel, kockára vágott sonkával, főtt tojással és kevés reszelt sajttal megszórjuk. Feltekerjük, mint a palacsintát, a végeit jól összenyomjuk, hogy a töltelék ne hulljon ki belőle. A rudak végeit összefogjuk és fonatot készítünk belőle. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

 husveti_csibegomba.jpg  Sonkakrémmel töltött tojás: főtt tojás, sonka, majonéz, mustár, só, bors, újhagyma.
A sonkát aprítógépben vágjuk apróra, vagy pedig késsel jó apróra. Vágjuk félbe a főtt tojásokat és  szedjük ki a sárgájukat. Törjük össze egy villával, keverjük össze a mustárral, majonézzel, sonkával és az apróra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Töltsük vissza a félbe vágott fehérjékbe. Petrezselyemzölddel és retekkel, vagy egyéb színes zöldséggel díszítsük. Tálaljuk zöld salátával.

tavaszi_raguleves.jpg Tavaszi raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba,  1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy  csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 469
Tegnapi: 461
Heti: 1 832
Havi: 8 606
Össz.: 2 724 276

Látogatottság növelés
Oldal: HÚSVÉTI RECEPTEK
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »